CIEKAWOSTKI O WINACH


Jaki kraj jest ojczyzną wina? Gdzie pije się go najwięcej? Ile kosztuje najdroższe wino świata? Mimo, że jeszcze nie możemy zaprosić Państwa na kieliszek wina to oferujemy trochę „winnych ciekawostek”

Zaskakująco ojczyzną wina nie jest Francja ani Włochy, lecz Gruzja, znaleziono tu amfory z pozostałościami antycznego trunku z 6000 lat przed naszą erą.

Za najstarszy okaz wina na świecie uznaje się butelkę, pochodząca z około 350 roku, czyli sprzed 1671 lat! Jest nadal szczelnie zamknięta i znajduje się w Muzeum Historycznym Pfalz w Niemczech. Znaleziono ją w grobowcu rzymskiego arystokraty w 1867 roku i od lat trwa debata, czy odkorkować butelkę i zbadać jej zawartość.

Popularność polskich win to relatywnie niedawny trend ale historia rodzimej produkcji jest bardzo długa. Pierwsze ślady uprawy winorośli na terenie Polski pochodzą z 1102 roku z okolic Krakowa.

Obecnie wino wytwarzane jest w prawie każdym kraju świata. W 2019 roku produkcja wyniosła prawie 258 milionow hectolitrow czyli blisko 35 bilionów butelek. Przypomnijmy, że populacja świata, licząc najmłodszych i najstarszych, to niecałe 8 bilionów.

W 2020 roku najwiecej wina wyprodukowały i eksportowały Włochy. Natomiast najwiecej wina jako naród wypili Portugalczycy, w 2019 roku konsumpcja wyniosła tam ponad 60 litrów na osobę.

Najdroższa butelka wina to rocznik 1945 burgundzkiego potentata Domaine de la Romanee-Conti. W 2018 roku na aukcji w Nowym Jorku sprzedano ją za 558,000 dolarów, czyli około 2 milionów złotych.

Wino to większości woda, około 70-90 procent każdej butelki, alkohol stanowi 8-22 procent, a cukier do 20 procent.

Słodkie wina produkowane są na wiele różnych sposobów. W Sauterns używa się winogron zaatakowanych tak zwaną „szlachetną” pleśnią, we Włoszech fermentacji poddawane są wysuszone na słońcu rodzynki a Niemcy wymyślili trunek wytwarzany z zamarzniętych owoców.

Obecnie większość naukowców zgadza się, że wino, szczególnie czerwone, ma dobry wpływ na zdrowie. Umiarkowana konsumpcja wiąże się ze zjawiskiem zwanym jako „paradoks francuski”. Wskazuje on, że Francuzi stosunkowo rzadko zapadają na chorobę wieńcową w porównaniu z innymi populacjami zachodnimi, pomimo, że ich dieta zawiera dużą ilość tłuszczu ogółem i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Dobroczynny wpływ czerwonego wina wiąże się z bardzo dużą zawartością antyoksydantów takich jak resveratrol. Aby otrzymać taką samą dawkę jaka zawarta jest w jednym kieliszku (150ml) tego trunku trzeba by wypić 20 szklanek soku jabłkowego lub siedem pomarańczowego.